IaaS – Infrastructure as a Service

IaaS staat voor ‘Infrastructure as a Service; en wordt regelmatig ‘Cloud infrastructure service’ genoemd. Bij IaaS wordt de infrastructuur samen met alle netwerkelementen buiten de deur dus naar de Cloud gebracht. De eindgebruiker behoudt echter het beheer op het operating systeem, applicaties en data.

PaaS – Platform as a Service

PaaS staat voor Platform as a Service, ook wel ‘Cloud Platform Services’ genoemd. PaaS oplossingen nemen nog iets meer werk uit handen van de organisatie vergeleken met on-premise en IaaS. Naast de hardware, wordt ook het operating systeem en middleware zoals bijvoorbeeld database engine of webserver software in de Cloud geplaatst. De eindgebruiker beheert dan de applicatiecode en data.

SaaS – Software as a Service

De derde Cloud service in de markt is SaaS: ‘Software as a Service’. SaaS applicaties worden meestal als webapplicatie via het internet afgenomen. Dit betekent dat de gehele applicatie beheerd wordt door de leverancier van de applicatie. Alles wordt dus geregeld: infrastructuur, operating system, beheer en ontwikkeling – alles ligt in handen van de leverancier. Als eindgebruiker gebruik je dus puur de functionaliteit die de software je biedt.