Tegenwoordig kan je niet om Kubernetes heen (ook wel bekend als: k8s). Ook al maak je er er geen gebruik van of weet je misschien niet eens precies wat het is, toch zal je in de IT wereld de term Kubernetes in combinatie met Docker heel vaak tegenkomen. De reden hiervoor is vrij simpel; Kubernetes biedt je heel veel mogelijkheden ten opzichte van de traditionele applicatie hosting.

 

Wat is Kubernetes in het kort?

Kubernetes is een open source orchestratie platform om je Docker applicaties automatisch te kunnen beheren, schalen en uit te rollen.

 

Docker is een tool die is ontworpen om het maken, uitrollen en beheren van applicaties te vergemakkelijken op basis van containers. Containers op hun beurt stellen ontwikkelaars in staat om hun applicaties met alle onderdelen en afhankelijkheden te bundelen in een pakket.

 

Dit zorgt ervoor dat je de applicatie eigenlijk zonder problemen overal zou kunnen draaien.

Wat zijn de praktische voordelen van Kubernetes?

De grootste voordelen die wij opmerken bij onze klanten zijn;

  • Stabiliteit; Een robuust en hoog beschikbare omgeving voor de applicaties. Minder tot geen downtijd.

  • Snelheid; Sneller en betere oplevering van nieuwe versies van de applicaties. Hier kan echt heel veel tijdswinst mee behaald worden.

  • Tijdsbesparing; Automatisering, beheer, monitoring etc worden door onze klanten niet meer als een last gezien, maar als een enorme tijdsbesparing. Hierdoor kunnen onze klanten zich volledig focussen op hun business.

Voor de duidelijkheid, bovenstaande factoren kunnen voor een groot deel ook bereikt worden zonder gebruik te maken van Kubernetes, maar dit kost vaak meer tijd en het gaat ook een stuk lastiger.

 

Kubernetes kan je leven makkelijker maken, maar waarom zou je ons dan nodig hebben?

 

Helaas komt het vaak voor dat organisaties door gebrek aan kennis, ervaring of tijd het platform snel in elkaar knutselen. Dit gebeurt doorgaans met de “wizards” van public clouds, waarbij dit bijna een kwestie van “next, next, finish” is. Hier is in eerste instantie niets mis mee, totdat je echt productie gaat draaien. Vaak komt men er achteraf pas achter dat er over veel zaken niet voldoende nagedacht of rekening mee gehouden is en dan komen de lapmiddelen. Dit maakt uiteindelijk je platform onnodig complex en onoverzichtelijk wat kan resulteren in meer verstoringen en niet te vergeten; irritaties.

 

Wij hebben de ervaring en expertise om u hiermee volledig te ontzorgen zodat u zich volledig kan richten op uw eigen core business!

 

Zijn alle applicaties geschikt voor Kubernetes?

Belangrijk om te beseffen is dat Kubernetes niet de heilige graal is!

Niet alle applicaties zijn namelijk geschikt voor Kubernetes. Wil je optimaal gebruik kunnen maken van zo een platform, dan moet je applicatie daar geschikt voor zijn of geschikt voor worden gemaakt. Voor sommige applicaties, vooral de nieuwere, is dit redelijk makkelijk te doen, voor andere, met name de verouderde applicaties, wordt dat al een stuk lastiger. Kortom, het is heel erg aan te raden om vooraf te kijken wat dit voor jouw applicaties inhoudt. Ook hierin kunnen wij eventueel met u meedenken en adviseren.

 

Tot slot

 

Kubernetes is uiteindelijk het platform waar je applicaties, als docker containers, op gaan draaien. Je hebt al kunnen lezen wat een aantal van de voordelen hiervan zijn. Maar alleen met het platform ben je er dus nog niet. Sterker nog, het voortraject om van development naar uitrollen te gaan, is nog veel belangrijker. Nu is het de vraag hoe je jouw voortraject vorm geeft. Hier komt de DevOps werkwijze, ondersteund met de juiste tools, om de hoek kijken.

 

Share This Story, Choose Your Platform!