Managed Service Provider of Cloud Service Provider? Welke heb ik nodig?

Wat is een Managed Service Provider (MSP) of een Cloud Service Provider (CSP)? Een vraag die we geregeld krijgen van onze klanten. De verschillen tussen een MSP en CSP zijn groot. Lees hieronder waarom beide providers met elkaar vergelijken eigenlijk hetzelfde is als appels met peren vergelijken.

Wat is een Managed Service Provider (MSP)?

Een Managed Service Provider, ofwel MSP, is een IT service provider die zich specialiseert in het uitvoeren van IT-werk voor andere bedrijven. De Managed Service Providers kunnen het zich veroorloven om allerlei specialisten in te huren doordat ze op grotere schaal opereren voor verschillende klanten. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om grote of kleine organisaties. Er zijn genoeg use cases voor beide soorten organisaties te noemen om een Managed Service Provider in te schakelen.

Bij kleine organisaties ontbreekt het door kleinere budgetten vaak aan kennis en menskracht om elk IT-proces zelf te beheren volgens de strenge standaarden van vandaag de dag. Denk aan standaarden voor gegevensbeveiliging en privacy die wereldwijd aan steeds meer regels gebonden zijn.

Bij grotere organisaties gaat het vaak om efficiency. Misschien moet de CIO bezuinigen op personeel en moeten de onderliggende IT-teams zich daarvoor meer  focussen op bepaalde processen. Alles wat niet-essentieel is (maar qua infrastructuur wel belangrijk) laten ze dan over aan een managed service provider. Natuurlijk komt het ook voor dat een grotere organisatie een MSP inhuurt om zoveel mogelijk te runnen uit strategische overwegingen. Zodat ze zich kunnen focussen op hun core business.

Wat zijn de voordelen van een Managed Service Provider (MSP)?

Managed Service Providers kunnen op allerlei manieren bijspringen. In bijna alle gevallen gaat het hierbij om een kostenafweging tussen eigen personeel aanhouden en allerlei systemen afnemen, optuigen en onderhouden. Ook in de cloud.

Een Managed Service Provider kan allerlei processen, systemen en platforms overnemen in tal van samenwerkingsvormen. Van installatie, onderhoud én support tot alleen support. De afspraken over de diensten worden vastgelegd in een Service Level Agreement of SLA. Hierbij is het erg belangrijk dat er goede klik is tussen je eigen organisatie en de Managed Service Provider.

De experts van de Managed Service Provider zijn meestal heel ervaren als het aankomt op hun specialisme. Daardoor duurt het minder lang om iets te doen of op te lossen dan wanneer een (eigen) IT’er met minder ervaring dit doet. Behalve kosten bespaar je daarmee ook tijd waardoor je kan richten op je primaire bedrijfsactiviteiten.

Wat is een Cloud Service Provider (CSP)?

Een Cloud Service Provider ofwel CSP is iets totaal anders. Dat zijn bedrijven die as-a-service infrastructuur, online software of online platforms aanbieden. Het draait bijna altijd om pay-per-use en/of reserveringen vooraf. Er zijn verschillende soorten cloud. Onder meer de public cloud, private cloud en hybride cloud.

Bij public cloud gaat het om multi-tenancy waarbij de services en resources via internet aangeboden worden aan iedereen die er gebruik van wilt maken. Datacenters worden extern beheerd.

Bij private cloud gaat het om services die specifiek aan een organisatie wordt aangeboden. Datacenters worden door de organisatie zelf of een derde partij beheerd.

Hybride is een combinatie van public en private cloud.

Ook wat je afneemt van een provider verschilt. Zo is er bijvoorbeeld IaaS ofwel Infrastructure-as-a-Service. Daarbij gaat het om infrastructuur in een datacenter. Vaak bieden deze providers ook SaaS, ofwel Software-as-a-Service. Zij bieden online software in de cloud zodat klanten er altijd bij kunnen. Platform-as-a-Service zit daar tussenin. De klanten hiervan zijn vaak developers of softwarebedrijven die applicaties bouwen op een bepaald platform. PaaS providers zijn over het algemeen ook IaaS klanten.

Wat is het verschil tussen een Cloud Service Provider en een Managed Service Provider?

Hopelijk is het je nu duidelijk dat een Cloud Service Provider een service, applicatie of platform maakt of host. En een Managed Service Provider deze uitrolt, inricht of hierop onderhoud uitvoert voor organisaties, zodat laatstgenoemden daarop optimaal kunnen werken.

Je komt ook wel managed cloud services tegen. Die zijn vaak van Managed Service Providers die een PaaS of IaaS inzetten om online applicaties voor klanten te managen en monitoren. Zij verzorgen het beheer, beveiliging en architectuur. Een voordeel van een managed cloud of managed cloud service is dat je het als een soort private of hybride cloud kunt aankleden, zonder dat je provider een eigen datacenter of platform hoeft op te zetten of te onderhouden.

Welke voordelen bieden Managed Service Providers ten opzichte van Cloud Service Providers?

Aangezien MSP’s en CSP’s totaal verschillende soorten providers zijn, is het moeilijk te zeggen welk voordeel welke provider heeft. Dat is appels met peren vergelijken. Zoals aangegeven stelt een Cloud Service Provider de applicatie of het platform beschikbaar dat een Managed Service Provider vervolgens bij een organisatie uitrolt en/of beheert.

Welke Managed Services zijn in welke situaties belangrijk?

Infrastructure-as-Code ofwel IaC helpt om je cloud infrastructuur snel op te zetten en uniform te beheren. Zo kan je op je infrastructuur, net zoals bij software, versiebeheer uitoefenen. Bijkomend voordeel is dat eventuele nieuwe medewerkers alleen naar de code van IaC hoeven te kijken om de infrastructuur te begrijpen. Infrastructure-as-Code is geen vereiste om je eigen infrastructuur op te zetten, je kunt het ook met de hand doen. Iets wat wij alleen aanraden voor snel testwerk. Handmatig werk zorgt namelijk uiteindelijk altijd voor meer werk. IaC laat je veel automatiseren zodat je veel sneller klaar bent.

Een Continuous Integration/Continuous Delivery ofwel CI/CD pipeline draait om efficiëntie en voorkomt fouten tijdens het ontwikkelen van software. Het is een proces met bepaalde stappen die altijd doorlopen moeten worden. Onderdelen van de CI/CD pipeline werden vroeger handmatig gedaan. Dat was een foutgevoelig en langzaam proces. Dankzij de CI/CD pipeline automatiseer je deze stappen zodat je zelfs meerdere keren per dag nieuwe releases kunt uitrollen.

Als de omgeving eenmaal staat is het belangrijk deze steeds te monitoren. Dat wil zeggen overzicht houden zodat je eventuele storingen op tijd voorkomt. Dit is zowel technische monitoring als functionele monitoring. Je wilt altijd weten of je applicaties naar behoren werken en presteren. Zonder goede monitoring reageer je altijd pas als een storing zich heeft voorgedaan. Je wilt deze juist zien aankomen en zoveel mogelijk voorkomen.

Welke services biedt DevOps Rebels?

DevOps Rebels is een Managed Service Provider (MSP) die je onder andere helpt bij het managen van je cloud omgeving. Wij zorgen ervoor dat alles aansluit op de wensen en eisen van jouw organisatie. Afhankelijk van jouw wensen nemen we alles uit handen: van de operatie, veiligheid, betrouwbaarheid en prestaties tot het zo laag mogelijk houden van de kosten van je cloud platform. Ondertussen zorgen we dat alles optimaal draait, zodat jij je kunt focussen op je core business.

Naast het ontzorgen van de inrichting en het beheer van je cloud platform helpen wij mee met de innovatie van je applicaties. Daarvoor werken wij nauw samen met je developers of DevOps teams. Naast een goed presterend cloud platform zijn goed presterende applicaties minstens zo belangrijk.